TOM HIPNÓZIS

Menu

Kérdések és válaszok a hipnózissal kapcsolatban

A legtöbben egy könyv, novella vagy film kapcsán találkoznak először a hipnózissal. S mivel a legtöbb ember keveset tud a hipnózisról, a drámai hatás kedvéért a filmekben, könyvekben olyan misztikus dolognak tüntetik fel a hipnózist, amivel bármit meg lehet csinálni (ahogy azt a történet megalkotói kívánják). Nem csoda hát, hogy számos tévhit kering a hipnózisról, s így sokan kétkedve fogadják ezt a lehetőséget a pozitív változások elérésére, életünk boldogabbá, sikeresebbé tételére. Az alábbiakban olvasható kérdések egy része ezen tévhitek tisztázására szolgál, s remélem ezáltal Te is pontosabb képet kapsz a hipnózis valódi természetéről.

  -   A hipnózis során valójában mély álomba merülök?

A hipnózis nem alvás, hanem egy ellazult, ugyanakkor éber, fókuszált tudatállapot. Folyamatosan tudatunknál vagyunk, mindent hallunk és érzékelünk.

  -   Mire fogok emlékezni a hipnózis alatt történtekből?

A hipnózisban tudatában vagy mindennek, ami veled történik, sőt gyakran olyan élményeket, emlékeket élhetsz át intenzíven, melyekről talán már rég el is feledkeztél. Mivel tudatában vagy mindennek, ezért minden fontos dologra emlékezhetsz a transz befejezését követően is. Természetesen előfordulhat olyan, hogy miután kijöttünk a hipnózisból, nem tudunk részletesen felidézni minden mondatot, emlékképet, így van ez egy hosszúra nyúlt beszélgetés esetén is.

  -   Biztonságos a hipnózis?

A hipnózis az elme természetes állapota, s egy teljesen biztonságos módszer pozitív változások elérésére. Ha valahol mégis a hipnózis állítólagos veszélyeiről hallunk, olvasunk, érdemes megvizsgálni, végiggondolni, hogy a források vajon tényeken, vagy feltételezéseken alapulnak, illetve, hogy milyen szándékkal próbálják az embereket távol tartani a hipnózistól, s a pozitív változásoktól.

  -   Benne lehet ragadni ebben az állapotban?

Nem. A hipnózis során a saját elméd dönt úgy, hogy szeretné átélni a hipnózist, s ezáltal bármikor ki is tudod hozni magad hipnózisból, akár az ülés közepén is.

  -   Fogok olyasmit csinálni, amit nem akarok?

Semmi olyasmit nem csinálsz hipnózisban, amit nem csinálnál meg éber állapotában is. A tudatod folyamatosan figyel, és csak azokat a kéréseket teljesíti, amelyek számodra kedvező hatással vannak. Ha bármi olyat észlelne, ami számodra nem elfogadható, bármikor dönthet úgy hipnózisban, hogy nem veszi figyelembe a kérést, vagy egyszerűen kijön a hipnotikus állapotból.

  -   Transzban önkéntelenül elárulhatom legféltettebb titkaimat?

Ahogy az előző kérdésnél is leírtam, semmi olyasmit nem csinálsz hipnózisban, amit nem csinálnál meg éber állapotában is. A tudatod folyamatosan figyel, és csak azokat a kérdésekre válaszol, melyekre valójában szeretne, illetve csak azokat a részleteket mondja el a hipnotizőrnek, amit meg szeretne osztani. Fontos ugyanakkor, hogy önmagával őszinte legyen az ember a hipnózis során. A felmerülő kérdésekre tudatalattijától őszinte válaszokat fog kapni, s ha ezek egy részét nem is szeretné elmondani a hipnotizőrnek, fontos, hogy önmagában ne söpörje a szőnyeg alá a válaszokat, hanem használja fel a pozitív változások eléréséhez.

  -   Engem is meg lehet hipnotizálni?

A hipnózis egy természetes tudatállapot, így bárki hipnotizálható, aki hipnotikus állapotba szeretne kerülni és engedi azt megtörténni. Akiket mégsem hipnotizálunk, azok a  pszichiátriai betegek, illetve azok akik erős gyógyszer, alkohol vagy drog hatása alatt állnak. A hipnózishoz szükséges továbbá, hogy a hipnotizőr és az alany (csukott szemmel is) tudjanak kommunikálni egymással, így a siketek korlátozottan hipnotizálhatónak számítanak.

  -   Miért használjak hipnózist, ha a saját akaraterőmet is használhatom?

A tapasztalatok alapján az akaraterő vagy a vágy önmagában gyakran nem elegendő vagy megfelelő egy régóta fennálló vagy mélyen rögzült szokás vagy viselkedés megváltoztatásához. Minden szokás, tanult viselkedés, magatartás és hozzáállás gyökere a tudatalatti elmében van, míg az akaraterő a logikával és az érveléssel együtt a tudatos elmében lakozik. Ha nézeteltérés, ellentét van a tudatos és a tudatalatti elme között, akkor általában a tudatalatti nyer. Lehet, hogy akaraterővel egy-egy helyzetben tudatos választásunk szerint cselekszünk, de ha egy negatív viselkedés, vagy egy rossz szokás régóta fennáll, vagy mélyen a tudatalattiban ered, akkor a tudatos elme sok esetben nem lesz elég erős, hogy végleg megváltoztassa azt.

  -   Mennyi ideig tart egy ülés?

Az ülések jellemző időtartama 1-2 óra. 

  -   A hipnózis mindenki számára működik?

Ha komolyan állsz hozzá és igazán dolgozni akarsz a problémáddal és javítani szeretnél az életeden, akkor hipnózis csodákra képes. Ha valójában nem akarsz lemondani rossz szokásaidról, vagy nem akarsz változtatni (csak nem vagy teljesen őszinte magaddal), akkor a hipnózis nem lesz olyan hatékony a számodra. Ilyenkor azt veheted észre, hogy továbbra is szabotálod magad, s ott maradsz ahol vagy. A választás a Tiéd – fejlődnél és változtatnál az életeden, vagy sem. Rajtad múlik!